Wietnamskie kanapki banh mi

Jeśli istnieje kanapka idealna to jest to właśnie banh mi 😊 Chrupiąca bagietka, soczyste mięso, warzywa, świeże zioła i lekko ostry sos – czy od kanapki można oczekiwać czegoś więcej ? Zapraszam po przepis🙂

Składniki (dla dwóch osób):

2 bagietki( tutaj nie kombinujcie, mają to być zwykłe, białe bułki)

300g mięsa z udka kurczaka

1 nieduża marchewka

kawałek białej rzepy lub kalarepki( ja tym razem zastąpiłam młodą kapustą)

1 ogórek

1 cebula dymka

świeża kolendra

Sos:

2 łyżki majonezu

1 łyżka sriracha majo

Zalewa do warzyw:

4 łyżki wody

4 łyżki oleju

4 łyżki octu ryżowego

1 łyżka cukru trzcinowego

Marynata do mięsa:

1 łyzka sosu sojowego

2 łyżki sosu hoisin

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka ostrego sosu (np. sriracha)

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i innych nadprogramowych rzeczy, osuszamy.

Z podanych składników robimy marynatę, zalewamy nią mięso i dokładnie rozprowadzamy. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Marchewkę i kalarepę/rzepę kroimy w cienkie słupki, wkładamy do słoika. W garnku przygotowujemy zalewę, doprowadzamy do wrzenia, zalewamy warzywa. Słoik zakręcamy, odwracamy do góry nogami i odstawiamy również na godzinę.

Po godzinie odsączamy.

Bagietki podpiekamy w 180°C z termoobiegiem przez kilka minut.

Mięso smażymy na oliwie, ma być mocno przypieczone z zewnątrz i soczyste w środku. Po usmażeniu powinno chwilę odpocząć, następnie kroimy je w plasterki.

Ogórka i dymkę  kroimy w plasterki. W miseczce przygotowujemy sos mieszając majonez z sosem sriracha majo.
Oczywiście ilość srirachy zależy od nas.

 Podpieczone bagietki rozkrawamy z jednej strony, wyciągamy ze środka większość „miąższu”. Wydrążoną bułkę smarujemy przygotowanym sosem u góry i u dołu.

Kolejno nakładamy: plastry ogórka, odsączone pikle(marchew,kalarepa/rzepa), mięso, dymkę, świeżą kolendrę. Bułkę przekrawamy na pół i od razu podajemy.

Gotowe 😊

Print Friendly, PDF & Email

One comment on “Wietnamskie kanapki banh mi

  • Smakosz , Direct link to comment

    Wyglądają tak samo swietnie jak te ktore jadlem, a musze powiedzieć, ze tamte byly wyśmienite 🤤super

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *