Pad Thai z kurczakiem

Pad thai to jedno z moich ulubionych dań. Zabiera mało czasu, jest pyszny i przypomina choć trochę smak dalekich podróży.
Do jego zrobienia potrzebujemy niewiele składników, sukces tkwi w prostocie.

Klasyczny pad thai przygotowuje się z makaronem ryżowym. Przyznaję się jednak, że przyrządzam go tak często że dla odmiany wykorzystuję różne rodzaje makaronów  azjatyckich.

Poniżej przepis na prosty pad thai z kurczakiem – zapraszam 😊

Składniki (dla 3-4 osób):

200g makaronu ryżowego

400g piersi z kurczaka

150g kiełków fasoli mung

2 średnie marchewki

2 szalotki

2 zielone cebulki dymki (ew. szczypiorek)

1 limonka

1 duży ząbek czosnku

3 łyżki sosu sojowego

3 łyzki sosu rybnego

1 łyżeczka sosu sriracha  jeśli lubicie ostre dania dodajcie więcej)

1 łyżka cukru trzcinowego

2 duże lub 3 mniejsze jajka

Orzeszki ziemne do posypania dania

Oliwa

Pasta z tamaryndowca (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z odrobiną oliwy żeby się nie posklejał.

Przygotowujemy sos: mieszamy sos sojowy, rybny, sriracha, cukier trzcinowy oraz sok z połowy limonki. Jeśli mamy pastę z tamaryndowca to również dodajemy łyżkę.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paski, smażymy na patelni z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz szalotką pokrojoną w piórka.

Mięso możemy oczywiście wcześniej zamarynować wg uznania ale nie jest to konieczne.

Po chwili dorzucamy ugotowany makaron, zieloną cebulkę, kiełki fasoli mung i marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. Od razu zalewamy sosem. Smażymy ok.3 minuty, następnie robimy miejsce na patelni i wbijamy jajka. Robimy z nich jajecznicę i dopiero wtedy mieszamy z całym daniem.

Pad thai od razu przekładamy na talerze. Posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami i dekorujemy plastrem/ćwiartką limonki.

Uwaga – kluczową sprawą jest tutaj jak najkrótsza obróbka termiczna. Jeśli danie będzie na patelni/woku zbyt długo to mięso się wysuszy a makaron rozpadnie. Całość trwa dosłownie kilka minut, tak żeby mięso nie było surowe a cebula i marchewka trochę zmiękły.

Print Friendly, PDF & Email