Spaghetti w sosie pomidorowym z mięsnymi kulkami

Dzisiaj mam dla Was przepis z gatunku tych najprostszych i najszybszych. No i ulubionych bo kto z nas nie kocha makaronu? Zamiast klasycznego spaghetti bolognese mamy tu makaron w sosie z mięsnymi kulkami. Jeśli ktoś z domowników nie je mięsa wystarczy podać sos bez kulek i mamy wersję wege. Zapraszam 😊

Składniki(dla czterech osób):

400 g makaronu spaghetti

Sos:

2 puszki krojonych pomidorów z puszki

1 cebula

1 marchewka

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki suszonego oregano

2 łyżki ksylitolu

sól do smaku

2 łyżki oliwy

Opcjonalnie papryczka chilli

Mięso:

½ kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)

1 jajko

3 łyżki mąki krupczatki

Przyprawy do smaku: papryka słodka, sól, czosnek

Przygotowanie:

W garnku/rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, oregano, startą marchewkę i drobno pokrojoną cebulę (opcjonalnie papryczkę chilli). Przesmażamy do miękkości a następnie dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy ksylitolem i solą, dusimy pod przykryciem ok. 20 minut a następnie ściągamy pokrywkę. Kiedy sos nieco się zdredukuje odstawiamy do wystudzenia a następnie blendujemy.

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i mąką. Formujemy małe kulki, smażymy na patelni, odkładamy na bok.

Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie podgrzewamy ponownie sos i wrzucamy do niego ugotowany makaron.

Uwaga – nie płuczemy makaronu po odcedzeniu, dzięki temu lepiej połączy się z sosem.

Podajemy na talerzu: porcję makaronu, kilka mięsnych kulek, dodatkowo ulubione zioła i dowolny ser ( parmezan,mozzarella). Gotowe 😊

Print Friendly, PDF & Email