Mango sticky rice – wersja klasyczna

Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczny tajski deser – mango sticky rice 😊 Kluczową sprawą jest tutaj zakup dobrego mango – musi być dojrzałe i słodkie ale wystarczająco twarde żeby dało się je ładnie pokroić. Kiedy mamy już odpowiedni owoc reszta pójdzie gładko – zapraszam na wpis.

Składniki (dla dwóch osób):

1 dojrzałe mango

200g ryżu (najlepiej specjalny kleisty, może być też jaśminowy)

puszka mleka kokosowego (400ml)

dwie łyżki mleka skondensowanego

1/3 łyżeczki soli

1/2 limonki

Łyżka ksylitolu lub cukru

opcjonalnie : ziarna sezamu, liść bananowca

Przygotowanie:

Ryż moczymy w zimnej wodzie minimum pół godziny, następnie dokładnie płuczemy aż woda będzie czysta.

Przesypujemy ryż do garnka, zalewamy połową puszki mleka kokosowego wymieszaną z wodą. Wody dolewamy tyle żeby płynu było trochę ponad powierzchnię ryżu (ok. centymetr,dwa). Dodajemy sok z ćwiartki limonki oraz łyżkę ksylitolu lub cukru.

Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, przykrywamy i zmniejszamy moc palnika. Na wolnym ogniu gotujemy ok. 10-12 minut w zależności od rodzaju ryżu, po tym czasie wyłączamy palnik, czekamy chwilę i unosimy pokrywkę.

Na patelni mieszamy pozostałą połową puszki mleka kokosowego, sok z ćwiartki limonki oraz dwie łyżki mleka skondensowanego. Redukujemy do gęstości, przelewamy do miseczki.

Na talerz lub liść bananowca kładziemy porcję ryżu, posypujemy opcjonalnie sezamem. Obok kładziemy mango obrane w „mangojeża” oraz stawiamy miseczkę z sosem. Gotowe😊

Print Friendly, PDF & Email