Cassava cake – ciasto maniokowe z Filipin

Cassava cake to filipiński deser zrobiony z tartego manioku. Przepisów jest tyle ile domów na Filipinach – ja wybrałam możliwie najprostszy, wprowadzając drobne modyfikacje. Jeżeli macie ochotę przyrządzić proste ciasto którego nie znajdziecie w żadnej cukierni, zapraszam do dalszej części wpisu 😉

Składniki:

500g świeżego manioku

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 łyżka stopionego masła

1 jajko

1 szklanka zagęszczonego niesłodzonego mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka skondensowanego mleka

Na górę:

1/4 szklanki skondensowanego mleka

1/4 szklanki mleka kokosowego

1 żółtko

starty ser (np.cheddar)

Przygotowanie:

Maniok obierz, dobrze opłucz i osusz ręcznikiem. Jeśli ma „zdrewniałe” części lub włókna, usuń je. Zetrzyj maniok na tarce. Grubość oczek nie ma znaczenia – ja użyłam tych najgrubszych.

Rozgrzej piekarnik do 180°C i posmaruj formę masłem (u mnie okrągła o średnicy 22cm).

W dużej misce wymieszaj maniok, mleko kokosowe, masło, jajko, mleko zagęszczone, cukier, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną, mieszaj do połączenia.

Uwaga: jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać 1/4 szklanki cukru do masy, ja go pominęłam.

Wlej mieszankę do natłuszczonej formy i piecz przez ok. 50 minut góra-dół.

W międzyczasie przygotuj polewę mieszając mleko skondensowane, mleko kokosowe i  żółtko.

Gdy ciasto zrobi się złotobrązowe i dość twarde, wyjmij je z piekarnika i polej polewą a następnie piecz przez kolejne 20 minut (na ostatnie 5-8 minut polecam termoobieg), posyp tartym serem i podawaj.

Print Friendly, PDF & Email