3 mini desery na niedzielę

Każda niedziela jest dla mnie małą kulinarną ucztą. Dbam o to żeby wszystkie posiłki tego dnia były wyjątkowe i pięknie podane, od śniadania po kolację. Nie spędzam jednak całego dnia w kuchni więc zależy mi na tym żeby dania były nie tylko pyszne ale i łatwe do przygotowania.

W dzisiejszym wpisie przedstawiam trzy propozycje deserów przy których nie spędzicie dużo czasu a z pewnością umilą Wam niedzielne popołudnie😊

Śmietanowiec

Zazwyczaj robię jeden duży śmietanowiec jednak tym razem postawiłam na wersję mini. To chyba najprostszy deser pod słońcem i zdecydowanie mój ulubiony smak z dzieciństwa😊 Jego przygotowanie nie wymaga w dodatku wielu składników więc to również deser ekonomiczny😉

Składniki:

500-550ml śmietany 18% (dwie szklanki)

250ml mleka (szklanka)

190g cukru (ok. ¾ szklanki)

50g żelatyny (1 opakowanie)

1 opakowanie dowolnej galaretki

dowolne owoce (nie mogą to być kiwi ani świeży ananas ponieważ masa nie stężeje)

Przygotowanie :

W gorącej wodzie (ok. 1/3 szklanki) rozpuść żelatynę. W rondelku zagotuj mleko z cukrem, następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj (już bez gotowania). Odstaw do całkowitego wystudzenia uważając żeby masa nie stężała.

Do śmietany dodaj wystudzoną mieszankę mleka/cukru/żelatyny, dodaj owoce, wymieszaj. Wstaw do lodówki, kiedy masa stężeje wylej na wierzch wystudzoną galaretkę. Efekt będzie jeszcze lepszy jeśli w galaretce umieścisz owoce.

Uwaga: Do rozrobienia galaretki użyj mniej wody niż podano na opakowaniu – np. zamiast 500 ml daj 350 ml.

Mini szarlotka

Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

230g zimnego masła

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka

3 łyżki cukru

Składniki na farsz:

2 średniej wielkości jabłka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Cukier do smaku – w zależności od tego jak kwaśne są jabłka od 1 do 3 łyżek

Przygotowanie:
Przesianą mąkę siekamy z zimnym masłem, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto. Dalej mamy dwie drogi – albo schładzamy je porządnie w lodówce albo zamrażamy. Wszystko zależy od tego czy wolimy gotowe ciasto wałkować czy trzeć na tarce😊

Jeśli wałkujemy, wykładamy formę na muffiny kawałkami rozwałkowanego ciasta, jeśli ścieramy na tarce, również umieszczamy ciasto w foremkach i wylepiamy dokładnie dno oraz ścianki. Jeśli wałkowane ciasto rwie się na kawałki – w ogóle się nie przejmujcie. Może zajmie to wtedy trochę więcej czasu ale nie ma żadnego wpływu na efekt końcowy.

Kiedy skończymy wylepianie, schładzamy ok. pół godziny w lodówce formę z ciastem, następnie dziurkujemy ciasto widelcem i wypełniamy farszem. Farsz to po prostu pokrojone w kostkę jabłka zmieszane z cynamonem, mąką ziemniaczaną i cukrem.

Na sam koniec na górę robimy kratkę – albo wykrawamy cienkie paski z rozwałkowanego ciasta (tutaj też nic się nie dzieje jeśli się rwą) albo kroimy cieniutkie paski z zamrożonego ciasta.

Im bardziej się przyłożymy tym efekt końcowy będzie lepszy. Jak widać na załączonym obrazku moje paski było zrobione na szybko i bez większej staranności a i tak byłam zadowolona z gotowych wypieków.

Przygotowane szarlotki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy góra-dół przez 23-24 minuty (do zezłocenia). Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika czekamy aż całkowicie wystygną i wtedy delikatnie wyciągamy z foremek. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Mini pavlova

Jeśli chodzi o bezy, zawsze korzystam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki. Nie wprowadzam żadnych modyfikacji bo przepis uważam za idealny dlatego odsyłam wprost do Autorki:

https://www.mojewypieki.com/przepis/mini-pavlova

Mam nadzieję że wykorzystacie powyższe pomysły na niedzielne desery i liczę po cichu że podzielicie się Waszymi hitami na słodkości do kawki 😊

Print Friendly, PDF & Email

04 comments on “3 mini desery na niedzielę

Comments are closed.